Geschiedenis

Het Gents Universitair Harmonie Orkest of GUHO werd in 2009 opgericht door Anne Becker en Joke Durnez, twee studentes van de Universiteit Gent. De zoektocht om een gedreven dirigent te vinden liep in oktober van dat jaar succesvol af, waarna het orkest zijn muzikaal bestaan kon inluiden met een allereerste repetitie. Een veertigtal jonge muzikanten, afkomstig uit alle uithoeken van het Gentse studentenleven, werden die avond meteen meegetrokken in het enthousiasme en de ambitie die het orkest nog steeds drijven.

Anderhalf semester lang musiceerden de muzikanten iedere maandag. Tijdens die periode evolueerde de groep studenten richting een volwaardig orkest en een hechte vriendengroep, onder de deskundige leiding van Dimitri Bracke.

Op 1 april 2010 overtuigde het GUHO met hun allereerste concert in een overvolle Parnassuskerk. Dit succes kon zowel de muzikanten als het publiek bekoren, wat ervoor zorgde dat het GUHO-project enthousiast werd verdergezet.

Ondertussen is het GUHO een decennium oud en bruist het nog steeds van de ambitie. Een volwaardig bestuur, samengesteld uit enthousiaste muzikanten, zorgt voor de dagelijkse werking van het orkest. Er worden twee vaste concerten per jaar gegeven, in december en in mei. De laatste jaren komen daar nog concerten bij voor een goed doel, voor de UGent of voor de Gentse Feesten. Daarnaast organiseert het GUHO ook repetitieweekends, culturele uitstappen, teambuildingactiviteiten en nog veel meer.

Dit alles zorgt ervoor dat het GUHO in 2023 bestaat uit een enthousiaste groep van ongeveer tachtig jonge muzikanten die ernaar streven om samen met veel plezier en op niveau te musiceren.