Meespelen?

AANKONDIGING

Aan alle geïnteresseerde muzikanten: de kennismakingsrepetities voor dit semester zijn ondertussen afgelopen.
Hierdoor kunnen we dus even geen nieuwe muzikanten meer ontvangen. Maar niet getreurd!
Houd onze website en Facebookpagina in het oog, zodat je volgend semester zeker langs kunt komen.

VOOR WIE?

Het GUHO is een orkest voor iedereen die in Gent studeert en de hogere graad in de muziekschool heeft bereikt, of een gelijkwaardig muzikaal niveau heeft door ervaring. Als je lid wil worden, spreekt het voor zich dat je verantwoordelijkheidszin toont en actief deel uitmaakt van het orkest. Dat betekent aanwezig zijn op de repetities en ons repetitieweekend (dat overigens de max is)!

WAAR EN WANNEER?

GUHO-repetities gaan elke maandag van het academische semester door van 20.00 tot 22.00 uur in de Trechterzaal, op het hoogste verdiep van Studentenhuis de Therminal (Hoveniersberg 24, 9000 Gent). Kennismakingsrepetities gaan door van 20.00 tot 22.30 uur.

Aangezien het GUHO een universitaire studentenvereniging is, volgen wij de academische kalender van de Universiteit Gent. Tijdens de universitaire examenperiodes en vakanties repeteren we dus niet. We geven elk jaar minstens twee concerten: begin december en begin mei.

SELECTIEPROCEDURE

Als je tot hier bent geraakt: top! Het GUHO kan niet wachten om je in het orkest te ontvangen. Om de balans en kwaliteit in ons orkest te bewaren, houdt het GUHO een korte, verplichte selectieprocedure. Deze vindt plaats tijdens de eerste twee weken van het semester, telkens vóór de kennismakingsrepetitie. Op die repetitie zijn alle geïnteresseerden welkom.

Waaraan kan je je verwachten?

  • Een kennismakingsgesprek: tijdens deze korte babbel willen we jou beter leren kennen, en peilen we enerzijds naar je motivatie en ervaring, en anderzijds naar je verwachtingen over het GUHO.
  • Een auditie: je bereidt een kort stukje muziek naar eigen keuze voor en laat het beste van jezelf zien op gebied van klank, techniek en muzikaliteit! Dit hoeft helemaal niet lang of heel moeilijk te zijn. Het belangrijkste is dat je durft spelen.
  • Een kennismakingsrepetitie: vervolgens neem je deel aan de repetitie en leer je de andere muzikanten kennen. En achteraf is er nog tijd om na te praten aan de optionele, maar sterk aan te raden bar ;-).

Elke muzikant in het GUHO weet: zo’n auditie kan de nodige stress met zich meebrengen. Dat is alleszins niet onze bedoeling! De audities zijn in de eerste plaats een tool om ons orkest samen te stellen en te waken over muzikale balans. Je auditie en het voorafgaande gesprek wordt trouwens afgenomen door Dimitri, onze dirigent, en enkele muzikanten uit het GUHO – studenten net zoals jij dus!

Dit academiejaar zoeken we muzikanten achter de meeste pupiters. Om de balans en de orkestklank van dit leuke harmonieorkest goed te houden zijn klarinet, zwaar koper of altsaxofoon spelers in het bijzonder welkom!

Na de kennismakingsrepetities beslissen we of je officieel bij het GUHO kan komen repeteren. Bij deze beslissing zijn in de eerste plaats de motivatie en de inzet tijdens de repetitie van belang, en is de auditie zelf van minder belang.

IK BEN GEÏNTERESSEERD! WAT NU?

Super!! Allereerst vul je dan ons inschrijvingsformulier in. Die vind je onderaan deze pagina of hier in een nieuw tabblad. Daarna contacteren wij je zelf op het ingevulde e-mailadres, en laten we je weten om hoe laat je kennismakingsgesprek en auditie is. Hou voor dit mailtje zeker ook je spamfolder in de gaten!

PRAKTISCHE INFORMATIE & COVID-19

Goed nieuws: we hebben de bevestiging gekregen van de UGent dat de repetities volledig normaal kunnen doorgaan! Dat betekent dus een volledig orkest, geen mondmaskers, geen afstand houden, een bar achteraf ... De kennismakingsrepetities zullen plaats vinden op 27 september en op 4 oktober. Je auditie kan vallen op één van deze twee repetities, waarbij we rekening houden met jouw mogelijkheden aangegeven op je inschrijvingsformulier. Je kunt je dus inschrijven t.e.m. 4 oktober. Meer informatie, de datum en het tijdstip van je auditie zal je later na je inschrijving ontvangen via mail. Het tijdstip hiervan is net voor de repetitie, die zal doorgaan van 20.00 tot 22.30 uur.

FAQ

Wat moet ik mij voorstellen bij heel die selectieprocedure?

Eerst word je ontvangen aan de inkom door het bestuur. Wanneer het jouw beurt is, ga je naar een apart lokaaltje waar de dirigent plus twee muzikanten je verwelkomen. Je leert elkaar kennen, je krijgt wat water, een stoel etc. Dan gaan we over naar een kort gesprek waar we een paar vraagjes stellen. Een groot deel hiervan is eerder informatief, gelijkaardig aan het inschrijvingsformulier. We peilen daarna naar jouw verwachtingen over het GUHO, en geven dan onze verwachtingen. We kunnen praten over hoe je ons leerde kennen, je motivatie, je ervaring, je aanwezigheid op de repetities… We zijn er zeker niet om je moeilijke vragen te stellen of je voor schut te zetten, integendeel, we doen er alles aan zodat je op je gemak bent.

Daarna volgt het spelen van een stukje. Heb je echt veel stress? Zeg het ons gerust, we houden daar rekening mee! Je zal geen commentaar krijgen over je spelen en sluiten het gesprek af met een dankjewel. Dit alles duurt in totaal niet meer dan 10 minuten.

Tot slot doe je lekker mee met de repetitie, waar je gewoon meespeelt met de rest van het orkest. Tijdens de pauze en na afloop van de repetitie kun je kennismaken met iedereen. De beslissing voor je toelating volgt kort na de tweede kennismakingsrepetitie per e-mail. Daarin geven we je een constructieve reden als we je niet zouden toelaten, typisch omwille van muzikale balans of motivatie.

Moet ik echt op álle repetities en weekenden aanwezig zijn? 

Als studentenorkest begrijpen we volledig dat studenten soms een zeer drukke agenda kunnen hebben en dat je bezorgd bent om, bijvoorbeeld, te weinig tijd te hebben voor je studies. Maar we vinden het belangrijk om een actieve groep te vormen, zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden op het concert. Ook is het altijd gezelliger als er zo veel mogelijk mensen aanwezig zijn. Belangrijk is gewoon dat je je best doet om te komen, maar moet je bijvoorbeeld ergens anders naartoe, ben je ziek of heb je morgen een groot examen, dan is dat zeker geen ramp! Kun je eens niet komen? Dan meld je dat per mail aan onze secretaris.

Moet ik student zijn aan UGent?

Helemaal niet! Het is verwarrend dat er Universitair staat in onze naam, maar iedereen is welkom die zijn hogere studies doet in een Gentse universiteit of hogeschool.

Moet ik afgestudeerd zijn van de muziekschool om mee te mogen spelen?

Dat hoeft niet. Je moet minimaal de hogere graad bereikt hebben (>4.1) of een gelijkwaardig niveau hebben door ervaring.

Kan ik ook het tweede semester toetreden?

Zeker weten! We houden dan opnieuw audities. Ideaal als je nog twijfelt of je studies niet te zwaar zullen zijn, of je bent nog een semester op Erasmus of je leest de pagina niet op het begin van het academiejaar.

Wat als ik niet naar de audities kan komen?

Stuur ons vlug een mailtje naar info@guho.be en we zullen zien of we nog iets kunnen doen!

 

Wat voor stuk moet ik spelen op de auditie? Hoe lang moet het duren?

Je bent volledig vrij om je stuk te kiezen, het maakt dus niet zo veel uit. Ideaal neem je iets waar je je zelf comfortabel mee bent en waarmee je je verschillende vaardigheden toont (techniek, klank, ...). Aangezien heel het gesprek en de auditie minder dan 10 minuten duurt neem je best iets dat niet te lang is.

Word ik op beide kennismakingsrepetities verwacht?

Zoals voor andere repetities doe je zo veel mogelijk je best om te komen (ook als je auditie pas in de tweede week valt). Kun je niet komen door overmacht, stuur dan een mailtje naar secretaris@guho.be voor de repetitie (maandag om 12 uur).

NOG VRAGEN?

Aarzel zeker niet om ons een mailtje sturen met je vragen. We bijten niet ;-)! Je kan ons bereiken op info@guho.be.